divendres, 21 de juny del 2013

Activitat 6: Qué és la familia?

Per a mi la família és un conjunt de persones amb llaços sentimentals permanents profunds que conviuen o no sota el mateix sostre independentment de si tenen cap parentesc.  
Familia en Lego
http://www.flickr.com/photos/ddacal/1752589205/
Si m' haguessin plantejat la mateixa pregunta fa uns quants d' anys, segurament la meva resposta hagués anat dirigida cap a la concepció  de família tradicional formada pel pare, la mare i els fills. Al llarg d' aquests anys però, he pogut veure com aquest model va decreixent pels canvis socials que han esdevingut en les darreres dècades.  

Si us fixau en la meva definició, he mencionat que poden viure o no sota el mateix sostre. Això ho he aclarit perquè quan pensam en la família, sovint pensam en una llar on viuen tots plegats, però, què passa quan un infant viu amb pares separats? Només és família de les persones amb les que viu? Està molt clar que no és així, però i si ens plantejam el següent cas: L' Antònia, ha viscut des dels quatre anys fins als quinze amb sa mare, sa güela i en Toni, el nuvi de sa mare. Quan l' Antònia just va fer els quinze anys, el Toni decidí separar-se ja que els darrers anys no tenien una relació satisfactòria. I ara, què en pensau?, són família l' Antònia i el Toni? Jo penso que la resposta a aquesta pregunta s' amaga darrera dels sentiments d' aquests dos persones

Fent una recerca per Internet m' he trobat aquesta definició de l' Institut Interamericà de l' Infant (III) que defineix la família de la següent manera:
"Es un conjunto de personas que conviven bajo el mismo techo, organizadas en roles fijos (padre, madre,hermanos, etc.) con vínculos con sanguíneos o no, con un modo de existencia económico y social comunes,con sentimientos afectivos que los unen y aglutinan."
Per mi aquesta definició no és vàlida en el sentit de que hi ha moltes famílies que no compleixen amb els rols exigits per aquesta definició. Així, ens podem trobar famílies monoparentals, famílies homosexuals o famílies sense fills per posar uns exemple. 

Així, tot i que la definició que he escrit al principi abasta totes les persones que formen una família, si que m' agradaria afegir un tret del segon paràgraf d' aquesta entrada en el que s' assegura que la família té un mode d' existència social com a lo que jo afegeria i un model d' existència social individual. 

Així doncs, la meva definició quedaria així: La família és un conjunt de persones amb llaços sentimentals permanents profunds que conviuen o no sota el mateix sostre independentment de si tenen cap parentesc i que tenen un mode d' existència social comú  i dins d' aquest hi poden conviure diversos models d' existència social .


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada