dilluns, 3 de juny del 2013

Activitat 2: Les emocions primàries i altres emocions.


Avui a classe se' ns ha demanat que anomenem les emocions primàries. Entenem com a emocions primàries o bàsiques aquelles que ajuden a sobreviure a una espècie. Així doncs, a mi se m' ocorren aquestes tres emocions:
La por: Penso que aquesta emoció és molt important per a sobreviure ja que ens estableix uns límits necessaris que ens alarmen dels perills que pot córrer la nostra vida. Fent una petita recerca, he trobat una entrada d' un bloc que explica per a què serveix la por i que m' ha semblat força adient. Aquí os deixo l' enllaç: per a què serveix la por.
L' amor: Penso que és la primera emoció que se' ns ve al cap quan ens expliquen la definició d' emoció primària. Això si, crec que cadascú té una definició pròpia d' amor, i que el propi terme té multitud de definicions.
L' odi: És l' antítesi de l' anterior emoció, l' amor.                                                        

Una situació que se me ve al cap en les que penso que es donen les tres emocions citades, la vaig llegir a un llibre fa molt de temps. Aquest llibre potser no és del tipus de literatura més adient per comentar en uns estudis de grau, però penso que reflecteix prou be les tres emocions citades. El llibre es diu "Sueños de fútbol" de l' ex-jugador i ex-entrenador Jorge Valdano. Hi ha una capítol on l' autor explicava com motivà als seus jugadors quan era entrenador en un partit molt important pel seu equip. Parlava sobre el cansament, i feia referència a que quan un creu que físicament no pot més, sempre hi ha un petit racó al cos on un pot trobar més energia per tal de fer front a aquest cansament i poder continuar rendint al camp. Li explicà lo següent als seus jugadors: "Imaginar-vos que no heu tengut la gran sort de ser futbolistes, com la gran majoria de la població. Treballau a una obra més de dotze hores al dia per poder fer front a les despeses familiars. Un dia més, arribau a casa cansats, arrossegant els peus, sense alè per ni tan se val, arribar a casa. Aleshores, arribau al principi del carrer on viviu, a uns dos cents metres de ca vostra. Veis com surt un fum negre i abundant del vostre edifici. Aleshores, oblidau tot l' esgotament que portàveu, i anau corrent fins al vostre portal. Pujau les escales corrent fins al setè pis, ja que el vostre edifici no té ascensor, només pensant en poder salvar la vostra dona i els vostres fills. Ja no pensau en el cansanci sinó en la supervivència, igual que passa en el futbol ".
En aquest relat, l' home sent por pel que pugui passar a la seva família, demostra l' amor incondicional pels seus, i mostra també un gran odi a una possible situació en la que els seus ho puguessin passar malament. Be, les emocions primàries abans esmentades, són les que se me van venir al cap però n' hi ha moltes més. A continuació, us deixo aquest gràfic que he trobat per la xarxa que fa una petita agrupació de les diferents emocions:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada